divendres, 17 de desembre del 2010

La gran pregunta

Corsaris de Porreres.

Nosaltres creim que l'ampolla va ser llençada des del Port de Sóller. L’11 de maig de 1561 una coalició de corsaris algerins, comandats per Otxali i Iusuf-Arrais formaren una esquadra molt potent de 22 galiots, per atacar Mallorca.

L'armada abans d'arribar a Mallorca va proveir-se d'aigua a Eivissa, això feu que els mallorquins rebessin l'avís de què l'atac començaria per Sóller, per la qual cosa, el Virrei, Guillem de Rocafull, envià un advertiment al capità de Sóller, Joan Angelats, i als comandaments de Bunyola, Santa Maria, i Alaró per que donassin ajut a Sóller.

Els mallorquins sortiren tots cap al Camp de s'Oca, en direcció al Port de Sóller. Desembarcaren uns 1.600 corsaris, sense fer remor, per la qual cosa, els guardes de terra no se’n adonaren. Els invasors es dividiren en dos grups, mentre un anà directament cap a la vila, l'altra prengué el camí de sa Figuera, i atacà Sóller pel nord, obtenint un gran botí. Els sollerics que havien sortit cap el Port es veren agafats entre dos focs, decidiren atacar els de la part sud. Després esperaren que el segon grup tornàs carregat amb el botí, dones, i nins, als que pretenien endur-se’n com a esclaus. Quan els corsaris se sentiren en perill mataren molts dels presoners, i foren perseguits pels mallorquins fins a les penyes. S'han de d'assenyalar dos fets: Les valentes dones de can Tamany que liquidaren amb engany a uns pirates, i una partida de bandolers que feren gran destrossa entre els sarraïns, per la qual cosa foren perdonats pel rei Felip II.

Aquests fets es recorden en una festa que es fa el dilluns després del segon diumenge de maig.

Degut als corsaris, a partir del segle XVI, s'hi construí la Torre picada, i el Castell del Port. També es fortificà una part del poble, d'aquesta darrera construcció militar només en queda un tros de murada a devora l'església parroquial.

1 comentari:

EL PIRATA FANTASMAAAAAAA ha dit...

Es veu que a Mallorca els pirates també van fer de les seves.
Açò es posa interessant!!!
JA,JA,JA,....